4 ingredientų duonelės be gliuteno

 

 

Mano kolegė Marija nevartoja gliuteno. Ir tai ji daro visai ne dėl mados ar kokių nors įsitikinimų. Ji serga celiakija –autoimunine virškinimo sistemos liga, kuri pažeidžia plonosios žarnos gleivinę, kai žmogus vartoja baltymą gliuteną, kurio yra kviečiuose, rugiuose ir miežiuose. Netoleruojant gliuteno išsiskiria specifinis toksinas, naikinantis žarnų gaurelius, jie atrofuojasi, suplokštėja. Gaureliams nykstant, organizmas nebesugeba pasisavinti maistingųjų medžiagų, jis ima badauti, atsiranda pažeidimai žarnyne. Gliuteno netoleravimas gali pasireikšti pačiais įvairiausiais sutrikimais – pilvo pūtimu, viduriavimu, vidurių užkietėjimu, pilvo skausmu, svorio pakitimu, nuovargiu, anemija, bėrimais, sąnarių skausmais, neurologiniais simptomais, apsiblaususiu mąstymu, gali kamuoti skydliaukės ligos (Hašimoto tiroiditas), nevaisingumas. Manoma, jog ypač daug žmonių yra jautrūs gliutenui. Tai pasireiškia  panašiais į celiakiją simptomais, tačiau plonosios žarnos gleivinė nėra pažeidžiama. Tokius žmones gali kamuoti ne tik įvairūs virškinimo sutrikimai, bet ir odos bėrimai, elgesio pakitimai, sąnarių skausmai, nuovargis.

Visada kai išgirstu, jog kažkas atsisakė gliuteno, man  be galo įdomus pasidaro duonos klausimas. Kuo gi gliuteno nevartojantys žmonės pakeičia duoną kasdieninę. Tiesa, mūsų parduotuvėse jau galima nusipirkti  begliutenės duonos, tačiau ji labai brangi, o jos sudėtis tokia paini ir sunkiai suprantama, jog nejučia pagalvoji, kad gal geriau vartoti įprastą duoną su visais pažįstamais ingredientais. Kai šį klausimą uždaviau Marijai, ji atsakė, jog dažnai duoną be gliuteno kepa namuose.

-Bet juk tai labai sudėtinga, – bandau prieštarauti ir prisimenu visus matytus receptus, kuriems reikalingi mažiausiai trijų rūšių miltai, ksantano guma, krakmolas ir t.t.

– Visai ne,- atsako kolega, – reikia tik keturių ingredientų. Ir padiktuoja man receptą.

Šias duoneles išsikepiau tik po gero mėnesio, bet likau maloniai nustebinta. Puikus užkandis ir duonos pakaitalas, o be to ir labai sotu. Tinka neštis į darbą su salotomis, tinka gaminti sumuštinukus. Tiesa, jei norėsis šimtaprocentinės begliutenės duonelės, rinkites avižinius dribsnius su nuoroda, jog jie be gliuteno. Avižos iš esmės yra be gliuteno, tačiau jos gali būti gamybos metu užterštos kviečių gliutenu.

Duonelėms reikės:

400 g varškės (gali būti grūdėtoji)

400 g avižinių dribsnių

4 kiaušinių

2 arb.šaukšteliai kepimo miltelių

Jei norisi galima pridėti įvairiausių priedų – džiovintų vaisių, riešutų, patinkančių prieskonių (picos, džiovintų pomidorų ir kt). Vienu žodžiu, pasirinkite tą skonį, kurį mėgstate. Man norėjosi išgauti įprastą duonos skonį, tad savąsias pagardinau kmynais ir puse šaukšteliu druskos. Kitą kartą būtinai bandysiu saldesnį variantą – su džiovintais vaisiais.

Gamybos procesas

  • Varškę, kiaušinius ir kepimo miltelius išplakite mikseriu arba gerai ištrinkite šakute. Galite pridėti norimų priedų (džiovintų vaisių, džiovintų žolelių, druskos ir t.t.).
  • Supilkite į masę 400 g avižinių dribsnių ir gerai šaukštu išmaišykite.
  • Išklokite skardą kepimo popieriumi ir drėgnomis rankomis formuokite varškėtukus (riebalų kepimui nereikia). Iš šio kiekio išeina apie 10 duonelių.
  • Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 20 min. Pasirinkite orkaitės režimą su karšto oro srautu.
  • Atvėsusias laikykite duonos maišelyje, išsilaiko šviežios iki savaitės.

Tad skaunaus ir smagios vasaros visiems!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *