Ledinukai skaudančiai gerklei

20
Sveiki gyvi, įžengę į naujuosius metus! Nežinau kaip jūs, tačiau man pirmoji mintis atėjusi į galvą sausio pirmąją buvo – kaip gerai, kad pagaliau šventės baigėsi. Tiesiog visko buvo per daug, o toje gausoje tas viskas tiesiog ištirpo. Nebuvo net gi laiko tinkamai viskuo pasidžiaugti. Dabar, tikiu, atėjo laikas ramybei :).

Naujuosius metus norėjosi pradėti lengvu žingsniu, lengva tema,  tad šį kartą pasirinkau ledinukus, kurių labai reikėjo mano sunegalavusiai gerklei. Tiesą sakant, ši idėja galvoje gyveno senokai, tiesiog trūko tam tikrų „taškelių“ reikiamoje vietoje.  Pasidairius šen bei ten interneto platybėse, ėmiausi darbo. Rezultatu likau patenkinta, o ypač vaikai. Tad siūlau ir jums vieną žiemos vakarą paskirti ledinukų gamybai, kurie nuramins jūsų ir artimųjų skaudančias gerkles.

Ledinukus gaminau su saldymedžio šaknų arbata. Apie šias šaknų gydomąsias savybes galima kalbėti ir kalbėti, tai nuostabus vaistus daugelyje situacijų. Saldymedis pasižymi antibakterinėmis savybėmis, skatina seilių bei virškinamojo trakto sulčių išsiskyrimą. Šių šaknų arbata tinkama vartoti peršalus, kosint, padeda atsikosėti esant sausam kosuliui. Taip pat šia arbata gydomas gastritas, skrandžio žaizdos, ilgai negyjančios odos žaizdos.

Teigiama, jog vonios su saldymedžio šaknų nuoviru gydo egzemą bei psoriazę, tai vadinama natūralia kortizono terapija. Tokios vonios ypač padeda vaikams, sergantiems sausuoju atopiniu dermatitu. Nuoviru galite valyti veidą – oda taps švelnesnė ir šviesesnė.

Tačiau būtina žinoti, jog stiprus šių šaknų nuoviras gali sukelti vėmimą, o taip pat nerekomenduojamas nėščiosioms bei žmonėms, sergantiems hipertenzija.

Taigi, ledinukams reikės:

0,5 puodelio arbatos ( 1 valg.š.saldymedžio šaknų, 2-3 smulkinti gvazdikėliai, šiek tiek anyžių)

1 puodelio rudojo cukraus

3 valgomi šaukštai medaus

Pusės citrinos sulčių

70 g lydyto sviesto

0,5 arbat. šaukštelio cinamono

Žiupsnelis druskos

  • Pirmiausia užsiplikome arbatos – 1 valg.šaukštą saldymedžio šaknų, gvazdikėlius bei anyžius užpilame verdančiu vandeniu ir palaikome, vėliau perkošiame, mums reikės pusės puodelio stipraus plikinio.
  • Į keptuvę ar puodą storu dugnu sudedam cukrų, arbatą, medų, druską ir pradedam virti.
  • Masei užvirus, sudedame sviestą, citrinos sultis bei cinamoną, nuolat maišome ir toliau verdame.
  • Po maždaug 10 – 15 min. masė ims stipriai burbuliuoti ir trauktis nuo puodo kraštų. Ar ledinukai jau tikrai išvirę galite pasitikrinti – į puodelį su šaltu vandeniu įvarvinkite šiek tiek ledinukų masės, jei ji kietėja, išjunkite ugnį.

2b

  • Tuomet sparčiu žingsniu, kol masė visiškai nesukietėjo, užpildykite paruoštas ledinukų formeles, jei jų neturite, liekite ledinukus ant kepimo popieriaus su paruoštais pagaliukais. Palikite kambario temperatūroje stingti.
  • Vėliau kiekvieną ledinuką suvyniokite į plėvelę ar atskirkite vieną nuo kito kepimo popieriumi – jie linkę draugati, sulimpa.
  • Iš šio kiekio išeina apie 15 ledinukų, bet, žinoma, priklauso ir nuo pasirinkto dydžio. Beje, kuo mažesni, tuo skanesni.
  • Pajutus pirmuosius skaudančios gerklės požymius, pasivaišinkite ledinuku.

2c

Tad būkite sveiki, o šiais metais tenetrūksta nuostabių idėjų ir kelionių, naujų iššūkių, tikro gyvenimiško džiaugsmo ir tikėjimo tuo, ką darote.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *